SVB – založenie

Založenie Spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov.

Založenie Spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov býva hlavne z dvoch dôvodov. Nové spoločenstvá vznikajú pri odovzdávaní bytových domov do užívania s malým počtom bytových jednotiek. Jedná sa o bytové domy so 6 až 12-timi bytovými jednotkami, často spoločenstvo vytvorí viac takýchto bytoviek. Po druhé, spoločenstvá vznikájú ako reakcia na nahromadené problémy, ktoré vyvoláva nespokojnosť s predchádzajúcou správou bytového domu.

O založení Spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov pojednáva Zákon 182/1983 Z.z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Zákon definuje spoločenstvo ako právnickú osobu, ktorá spravuje spoločné časti domu a spoločné zariadenia domu, nebytové priestory, ktoré sú v spoluvlastníctve vlastníkov bytov a nebytových priestorov, príslušenstvo a priľahlý pozemok vrátane ich držby a obnovy. Zabezpečuje plnenia spojené s užívaním bytov a nebytových priestorov v dome.

Všetky informácie ako založiť Spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov sú obsiahnuté v cit. zákone. Dostatočne popisuje podmienky vzniku, založenia, registrácie  a správy spoločenstva.

Založenie spoločenstiev vlastníkov bytov sa výraznou mierou podieľa na efektívnejšom spravovaní bytov v osobnom vlastníctve a podporuje zvýšenú ochotu angažovania sa v spoločenstve a stotožnenie sa so spoločným vlastníctvom.

admin

 

 

Pridaj komentár