SVB – registrácia.

Registrácia Spoločenstva vlastníkov bytov.

Vznik Spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov je významnou udalosťou pre vlastníkov bytov v danom bytovom dome. Posúva správu domu na kvalitatívne vyššiu úroveň, kedy sa ľudia sami podieľajú na správe vlastného majetku, v tomto prípade na správe spoločných častí domu a spoločných zariadení domu, vrátane priľahlého pozemku.

Spoločenstvo vzniká dňom zápisu do registra spoločenstiev na príslušnom úrade v sídle kraja. Samotnej registrácii však predchádza množstvo úkonov, ktoré je potrebné uskutočniť:

  • zvolanie ustanovujúcej schôdze
  • založenie spoločenstva
  • voľba orgánov spoločenstva
  • schválenie zmluvy o spoločenstve
  • schválenie názvu spoločenstva

Po splnení týchto podmienok je možné predložiť na registráciu požadované listiny. Správny orgán by mal do 15 dní od začatia konania vykonať zápis do registra spoločenstiev za predpokladu, že sú splnené všetky požadované náležitosti v zmysle § 7, ods.2, Zákona 182/1993 Z.z.

Do registra Spoločenstiev vlastníkov bytov a nebytových priestorov sa zapisuje: názov a sídlo spoločenstva, identifikačné číslo, orgány spoločenstva, meno, priezvisko a adresa trvalého pobytu štatutárneho orgánu.

Tu ešte celý proces nekončí. Správny orgán oznámi registráciu príslušnej krajskej správe Štatistického úradu Slovenskej republiky. Štatistický úrad na základe Rozhodnutia o zápise do registra združení právnických osôb vydá novozaregistrovanému spoločenstvu Potvrdenie o pridelení indentifikačného čísla – IČO a identifikácii v Štatistickom registri. Tým v podstate končí administratívny proces založenia a registrácie spoločenstva. Spoločenstvo je zapísané do registra združení právnických osôb vedeného príslušným krajským úradom.

Pridelením a prevzatím idemtifikačného čísla – IČO a identifikácii v Štatistickom registri môže začať fungovať Spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov.

Zakladajucími listinami, ktoré potvrdzujú registráciu spoločenstva a oprávňujú jeho výkon sú: Rozhodnutie o zápise do registra združení právnických osôb, Potvrdenie o pridelení identifikačného čísla a identifikácii v Štatistickom registri, Výpis z registra združení právnických osôb a Zmluva o spoločenstve vlastníkov bytov a nebytových priestorov.

admin

 

Pridaj komentár