Správa SVB

SVB – Spáva domu vlastníkmi bytov a nebytových priestorov

Zákon 182/1993 Z.z. o bytových a nebytových priestoroch upravuje nielen podmienky  a spôsob nadobúdania bytov a nebytových priestorov do vlastníctva, ale aj práva a povinosti vlastníkov k bytom a nebytovým priestorom. Keďže bytový dom obsahuje aj spoločné časti, zákon upravuje aj formy správy bytového domu. 

Správa bytového domu je obstarávanie služieb a tovaru pre vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome:

  • prevádzka, údržba, opravy a udržiavanie spoločných častí bytového domu, spoločných zariadení bytového domu, priľahlého pozemku a príslušenstva,
  • služby spojené s užívaním bytu alebo nebytového priestoru,
  • vedenie účtu bytového domu v banke,
  • vymáhanie škody, nedoplatkov vo fonde prevádzky, údržby a opráv a iných nedoplatkov,
  • iné činnosti, ktoré bezprostredne súvisia s užívaním bytového domu ako celku jednotlivými vlastníkmi bytov a nebytových priestorov v bytovom dome

Vlastníci bytov a nebytových priestorov sa musia rozhodnúť, akú formu správy si vyberú pre spravovanie spoločných záležitostí. Zákon č. 182/1993 pozná iba dve formy správy bytov: založenim spoločenstva vlastníkov bytov, alebo uzatvorením zmluvy o výkone správy s externým správcom.

Správcom môže byť právnicka alebo fyzická osoba podnikateľ, ktorá má v predmete podnikania správu a údržbu bytového fondu.

Na správu domu nemôžu byť dohodnuté súčasne viaceré formy správy bytového domu. Na správu v jednom dome môže byť uzavretá zmluva len s jedným správcom alebo len jedna zmluva o spoločenstve.

Pri založeni spoločenstva sa vlastníci bytov a nebytových priestorov riadia Zmluvou o spoločenstve vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Táto je pre všetkých vlastníkov záväzná.. Ak si vlastníci vytvoria spoločenstvo vlastníkov bytov, budú si sami riadiť záležitosti a zmluvné vzťahy spojené s bytovým domom. „Vlastníci sami nielen riadia, ale aj kontrolujú vykonávanie činností súvisiacich so správou bytov v bytovom dome a hospodária s vlastnými finančnými prostriedkami“. Istým problémom môže byť nedostatočná skúsenosť a prax poverených ľudí výkonom správy spoločenstva.

Pri využití správy externým správcom, uzatvoria vlastníci so správcom písomnú zmluvu o výkone správy. Schválená zmluva je záväzná pre všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Zmluva je uzatvorená na neurčitý čas. „Výkon správy prostredníctvom dobre zvolenej špecializovanej firmy vytvára predpoklady, že všetky potrebné činnosti súvisiace so správou bytového fondu budú poskytované na vysoko profesionálnej úrovni“.

Pri zmene formy správy domu je potrebný súhlas dvojtretinovej väčšiny hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome.

Admin

 

Pridaj komentár