Ročné vyúčtovanie pre SVB

Ročné vyúčtovanie pre Spoločenstvá vlastníkov bytov

Včera bolo 31. mája. Je to jeden znajvýznamnejších dátumov pre všetkých obyvateľov bytových domov. K tomuto dátumu musí obdržať každý majiteľ bytových alebo nebytových priestorov vyúčtovanie za predchádzajúci rok.

Ročné vyúčtovanie je v podstate rozdiel medzi zálohovými platbami a skutočnými nákladmi za služby spojené s bývaním a užívaním bytových a nebytových priestorov v dome.Patrí sem predovšetkým dodávka tepla, teplej aj studenej vody, dodávky elektrickej energie, odvoz a likvidácia odpadu, prevádzka výťahu, upratovanie, príp. poplatky za správu, poistenie apod. Taktiež sem patria aj príspevky do fondu údržby a opráv. Zásadou by malo byť, že každá služba, ktorá je merateľná, by mala mať vo vyúčtovaní údaje o celkovej nameranej spotrebe.  Podľa toho aký je rozdiel, podľa toho nás čaká v lepšom prípade preplatok, v tom druhom prípade nedoplatok. Tieto je potrebné vyrovnať zväčša do 60 dní.

Ročné vyúčtovanie sa obvykle robí k 31. máju príslušného roku. Pokiaľ tento termín je pre externých správcov – správcovské organizácie zo zákona záväzný, pre Spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov je odporúčaný. Rozhoduje však zhoda nadpolovičnej väčšiny vlastníkov bytov, ktorí môžu prijať aj iný termín.

Forma ako by malo vyzerať vyúčtovanie nie je predpísaná. Každý softvér má svoje vlastné výstupy. Viac alebo menej zrozumiteľné. Ročné vyúčtovanie by malo byť po formálnej stránke jasné a zrozumiteľné, aby zbytočne nedochádzalo k jeho spochybňovaniu.

Pokiaľ je vyúčtovanie nezrozumiteľné, vlastník má právo dožadovať sa vysvetlenia.  S prípadnými  reklamáciami sa môže obrátiť na toho, kto zabezpečuje správu, v termíne do 30 dní od doručenia vyúčtovania.

Reklamácia vyúčtovania závisí od toho, či je správa zabezpečovaná Spoločenstvom vlastníkov bytov alebo externým správcom. V prípade SVB sa musí majiteľ bytového alebo nebytového priestoru obrátiť na vedenie SVB, t.j. na radu resp. predsedu spoločenstva. Pokiaľ je bytový dom v správe správcovskej organizácie, vlastník bytového alebo nebytového priestoru má právo obrátiťsa aj na Štátnu obchodnú inšpekciu, príp. Štátnu energetickú inšpekciu . Ďaľším stupňom v oboch prípadoch je súd. Treba poznamenať, že Štátna obchodná inšpekcia neprepočítava predmetné vyúčtovanie, iba preveruje, či obsahuje všetky náležitosti v zmysle zákona. Taktiež súd skúma len to, či bol dodržaný zákon. V prípade SVB skúma, či bol dodržamý spôsob rozúčtovania v zmysle dohody vlastníkov bytov a nebytových priestorov.

 

admin

 

 

One thought on “Ročné vyúčtovanie pre SVB

  1. Pingback: Deň zúčtovania | Blog SVB

Pridaj komentár