Revitalizácia lodžie

Revitalizácia balkónov a lodžií

V rámci komplexnej  obnovy bytového domu je potrebné riešiť aj obnovu balkónov, resp. lodžií. Časom sa tieto časti domu opotrebovávajú, často sú v horšom stave, ako iné časti domu. Sú to konštrukcie, ktoré sú veľmi namáhané klimatickými zmenanami.

Ich opotrebovanosť má dve stránky. Najčastejšie je to ich  „estetická“ opotrebovanosť, čo je vidno už na prvý pohľad a často ich vidno už zďaleka. To čo nieje vidno niekedy ani z blízka, je ich skutočná fyzická opotrebovanosť. Nie je nezriedkavým javom aj havarijný stav, ohrozujúci životy obyvateľov príslušného bytu, ale aj  náhodných okoloidúcich.

Balkón je horizontálna previsnutá nosná konštrukcia ohraničená zábradlím alebo murivom. Je súčasťou budovy a vystupuje na priečelí budovy.

Lodžia by sme mohli nazvať druhom balkónu. Môže byť vstavaná do pôdorysu domu, alebo predsadená, chránená z bokov i zhora. O lodžii sa hovorí tiež ako o izbe naviac.

Obidve tieto konštrukcie majú prístup zo strany interiéru. Balkón je otvorenou konštrukciou, lodžia čiastočne uzatvorenou, po zasklení môže plniť aj obytnú funkciu.

A prečo by sme mali venovať dostatočnú pozornosť balkónu, alebo lodži? Lebo zatraktívňujú samotnú nehnuteľnosť a zvyšujú jej hodnotu. Samozrejme za predpokladu ich dobrého stavu. Dobrý stav tejto súčasti bytu môže pri predaji výrazne zhodnotiť nehnuteľnosť, alebo naopak zlý stav výrazne znížiť !

admin

Pridaj komentár