Bytový vodomer

Bytový merač vody

Súčasný moderný bytový vodomer  je suchobežný jedno vtokový vodomer, ktorý sa vyznačuje mimoriadne úspešnou konštrukciou s použitím mnohých technických vylepšení.

To spolu s precíznou výrobou zabezpečuje mimoriadnu presnosť vodomera nielen pri ustálenom prietoku vody, ale tiež pri rýchlom nábehu a dobehu prietoku, čo je obzvlášť dôle­žité pri používaní pákových batérií. Vodomer je mechanicky veľmi odolný, pretože má masív­nu konštrukciu, kryt číselníka je vyrobený z nárazu vzdor­ného materiálu a počítadlo je hermetizované, chránené pred zahmlením. Počítadlo umožňuje natáčanie okolo svojej osi, aby ho bolo možné bez problému odpočítať v každej polohe vodomera. Súčasne je ale chránené proti nekonečnému otáčaniu, kto­ré by mohlo byť použité na zníženie namerania vodomera.

Špeciálne tvarovaná tlaková doska zvyšuje odolnosť voči mrazu. Štvorpólová spojka vodomera pracuje bez axiálnej vôle a je umiestnená v tieniacej klietke zo špeciálneho materiálu. Vďaka tomu je prepojenie lopatkového kolesa a počítadla dokonale pevné za všetkých podmienok a presnosť vodome­ra nie je možné ovplyvniť vonkajším magnetickým poľom. Vodomer je zabezpečený kruhovým terčom so segmen­tovou reflexnou plochou na prenos informácie o veľkosti a smere prietoku z vodomeru do rádiového modulu. Vodomer je pripravený na montáž rádio modulu. Tomu je prispôsobená konštrukcia krytu číselníka a prevodové ústrojenstvo počítadla. Rádiomodul je možné osadiť na vodomer pri montáži ale­bo kedykoľvek dodatočne, vodomer je tak možné odpočí­tať bez obťažovania užívateľov.  Dosah 300m na voľnom priestranstve.

Pridaj komentár