Hodinový manžel

alebo tiež hodinový majster.

V súčasnej dobe sa často stretávame s označením „hodinový manžel “, ktorý je k dispozícii skoro kedykoľvek na zavolanie telefónom. Hodinový manžel je všestranne zručný majster – remeselník, ktorý pomôže v domácnosti. Hodinového manžela ocenia hlavne samostatne žijúce ženy, ale tiež každý kto potrebuje v byte okolo domu alebo v záhrade niečo opraviť, vyrobiť alebo sprevádzkovať. Títo majstri dokážu opraviť alebo zmontovať skoro čokoľvek, či už sa jedná o nábytok, svetlo, elektrinu, nákup a dovoz materiálu alebo menšie alebo väčšie stavebné práce. Je to služba pre všetkých, ktorí z rôznych dävodov nemajú možnosť sami predmetné činnosti vykonať.

Nápad „požičiavať“ manžela na drobné remeselné práce vznikol v Rusku v roku 2003. Pre objektívnosť treba doplniť, že podobný systém susedskej výpomoci existoval vo viacerých krajinách už oveľa skôr v rátane Česko – Slovenska, či už ako platená alebo neplatená služba.

Výpočet služieb u jednotlivých hodinových manželov je rozdielny. Nie každý môže ovládať všetko. Niektorí sa môžu venovať viac domácim a upratovacím prácam, niektorí viac remeselníckym prácam. Hodinového manžela je preto potrebné si vyberať podľa potreby. Keď sa osvedčí, radi si ho ľudia pozvú znovu. Kdesi som čítal, že mať vlastného rodinného hodinového manžela je k nezaplateniu. Platí jedno pravidlo, že hodinový manžel sa nepúšťa do „certifikovaných“ prác, pokiaľ na ne nemá licenciu !

Každý hodinový manžel má nastavenú vlastnú hodinovú mzdu. Tá sa poväčšine líši miestom pôsobenia, príp. dľžkou relizovaných prác. V zásade platí, že čím sa predlžuje pracovný čas, tým sa znižuje hodinová mzda, napr. štvrtá či piata hodina nestojí toľko ako prvé dve či tri. V rámci Slovenska sa tak môžu pohybovať od 7 eur do 14 eur za hodinu, plus doprava a tovar.

Za pojmom hodinový manžel nie je treba hladať nejakú dvojzmyselnosť, i keď môže dochádzať k istým komickým situáciam. Z toho dôvodu niektorí hodinoví remeselníci začali hlavne na Slovensku používať označenie „hodinový majster“. Možno povedať, že hodinový manžel šetrí čas, nervy, peniaze a môže často predchádzať nedorozumeniam v rodine. Pokiaľ sa hodinový manžel venuje zadanej práci, zadávateľ sa môže venovať vlastnej, často oveľa príjemnejšej činnosti. Hodinový manžel prišiel čistý, nečaká a nedožaduje sa zvláštnej pozornosti /káva,  guláš apod./, a po ukončení zadaných prác po sebe uprace v rámci svojich možností. Počas svojích činností sa správa slušne, nepije a nefajčí. Pokiaľ na niektoré činnosti nestačí hodinový manžel sám, privedie si zo sebou druhého hodinového manžela. Všetky činnosti a s tým súviaci honorár sú samozrejme konzultované so zadávateľom vopred. A prispôsobuje sa on Vám a nie Vy jemu. Hodinoví manželia resp. hodinoví majstri sú k dispozícii po celom Slovensku. Treba dodať, že hlavne v mestách.

Hodinový majster

Pridaj komentár