Vodomery

Odpočet vodomerov

Mesiac január je obdobím, kedy prebiehajú odpočty teplej a studenej vody. Tieto sa realizujú prostredníctvom vodomerov. Vodomery sú technické zariadenia, prevažne mechanické, ktoré zaznamenávajú množstvo odobratej vody. Bytové vodomery delíme na vodomery na  teplú vodu, sú označené červenou farbou a vodomery na studenú vodu, ktoré sú označené modrou farbou.

Vodomery na studenú vodu majú svoju „regulérnu životnosť“ šesť rokov a vodomery na teplú vodu štyri roky. Po tomto termíne je potrebné – povinné ich ciachovať.

V našom bytovom dome sme upustili od ciachovania. Po uplinutí uvedených termínov vymieňame použité vodomery za nové. Porovnanie cien za oba úkony, ako aj prihliadnutie na dvojročnú záruku na nové vodomery vychádza v prospech nových zariadení. Zároveň sa kontroluje tesnosť namontovaných meračov ako aj stav potrubí v okolí.

Vodomery montuje firma, ktorá má na to oprávnenie. Zároveň zabezpečuje zaplombovanie meračov. Vodomer sa stáva vlastníctvom vlastníka bytu a ten zaň plne zodpovedá.

Len zaplombované vodomery sú plne akceptované pre odpočet. Pokiaľ napr. chýba plomba, hrozí konkrétnemu majiteľovi že mu bude pripočítaná pomerná časť spotreby vody navyše, ktorá je rozdielom medzi bytovým a domovým vodomerom na päte domu. Domový vodomer je súčasťou vodomernej sústavy každého bytového domu. Tento na rozdiel od bytových vodomerov je majetkom vodárenskej spoločnosti. A je fakturačným vodomerom. Rozdiely medzi domovým a teda fakturačným vodomerom a bytovými vodomermi sa rozpočítavajú vlastníkom podľa osobomesiacov.

admin

Pridaj komentár