Domová kotoľňa

Domová kotolňa a životné prostredie

Skôr ako sa odberatelia rozhodnú odpojiť sa od centrálneho dodávateľa tepla  a vybudovať si vlastnú domovú kotolňu zvažujú viacero argumentov. Pri sumarizovaní nevýhod domovej kotolne takmer nikdy medzi nevýhodami nefiguruje negatívny dopad na životné prostredie.  Naopak, stretli sme sa s tým, že medzi výhodami domovej kotolne je prezentované aj zníženie ekologického zaťaženia.

Slovenský zväz výrobcov tepla združuje výrobcov a dodávateľov tepla z celého Slovenska. Všetci prevádzkujú systémy centrálneho zásobovania teplom (ďalej „CZT“), a preto  z vlastných skúseností vedia, že takéto tvrdenie nie je pravdivé.

Najprv je potrebné si uvedomiť, ako systém CZT vlastne funguje. Princíp jeho fungovania je jednoduchý a spočíva v centralizovanej výrobe a distribúcii tepelnej energie rozvodmi ku odberateľom. Centrálna výroba je zabezpečovaná v centrálnom zdroji tepla, ktorým môže byť tepláreň, elektráreň, bloková alebo obecná kotolňa a tie potom uvedeným spôsobom  vykurujú naraz väčší počet bytových i nebytových objektov, ktorými sú obytné domy, administratívne budovy, školy, nemocnice, športové zariadenia a ostatné budovy. Centrálne zdroje na výrobu tepla rešpektujú všetky bezpečnostné a enviromentálne hľadiská sú zväčša situované na okraji obytných zón, takže aj emisie znečisťujúcich látok sú produkované mimo najviac zaľudnených častí mesta. Naopak v prípade individuálnych domových kotolní, je koncentrácia komínov, a tým aj vypúšťaných škodlivín, sústredená priamo v obytných zónach.

Z enviromentálneho hľadiska  sú pre centrálne zdroje tepla v zmysle platných legislatívnych noriem  stanovené prísne hodnoty emisných limitov a ich dodržiavanie je pravidelne kontrolované.  Aby výrobcovia tepla mohli stanovené hodnoty dodržať, museli investovať nemalé finančné prostriedky do moderných technológií.  Pokiaľ ide o domové kotolne, tak kontrola emisií znečisťujúcich látok z nich je prakticky nulová (nie sú legislatívne požiadavky, obce a mestá na kontrolu nemajú prostriedky).

Pokiaľ ide o bezpečnosť, je to obdobné. Zariadenia na výrobu tepla patria medzi tzv. „vyhradené zariadenia“. Znamená to, že sú rizikové a môže im hroziť závažná porucha.  Práve kvôli tejto kategorizácii podliehajú výrobcovia tepla v rámci CZT opäť prísnym kontrolám. Pravidelnými kontrolami sa rizikovým stavom predchádza a v prípade zistenia akejkoľvek odchýlky hrozia výrobcovi vysoké pokuty. Výrobcovia v systéme CZT podliehajú pravidelným revíznym kontrolám, ktoré už nie sú také samozrejmé v prípade domových kotolní. U domových kotolní sa povinnosť pravidelných revízii výrazne podceňuje a zanedbáva, čím je ohrozená bezpečnosť nie len obyvateľov objektu, v ktorom je domová kotolňa umiestnená, ale aj bezpečnosť obyvateľov v okolitých domoch.

Aký vplyv na životné prostredie majú individuálne domové kotolne, sme sa opýtali aj odborníka  Dr. Ing. Jozefa Šoltés, CSc. z Národnej energetickej spoločnosti, a.s..

Uviedol, že stacionárne zdroje, medzi ktoré patria aj domové kotolne, ako i technologické zariadenia v systémoch CZT sa  podľa zákona členia na:

a) veľké zdroje,

b) stredné zdroje,

c) malé zdroje znečistenia ovzdušia.

Medzi veľké a stredné zdroje spadajú prevažne zariadenia v systémoch CZT a individuálne  domové kotolne spadajú do kategórie malých zdrojov. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že malý zdroj produkuje malé množstvo emisií. Opak je však pravdou.  Množstvo produkovaných emisií znečisťujúcich látok z malých zdrojov je niekoľkonásobne vyššie ako z veľkých zdrojov.

Potvrdili to aj merania, ktoré boli vykonané na približne 170 zariadeniach na výrobu tepla. Porovnávané zariadenia spaľovali rovnaký typ paliva (zemný plyn). Merania prebiehali po dobu jedného roka. Sledovalo sa množstvo emisie pre ekvivalentné množstvo vyrobeného tepla počas sledovaného obdobia.

Z uvedeného jasne vyplýva, že medzi výhodami individuálnej domovej kotolne v žiadnom prípade  nemožno uvádzať zníženie ekologického zaťaženia, keď veľké zdroje vypúšťajú len približne 12 % emisií CO, ktoré vyprodukovali za rok malé zdroje a malé zdroje produkujú takmer dvojnásobné množstvo NOX oproti veľkým zdrojom.

Neznečistený vzduch je základnou zložkou zdravého životného prostredia. Čistý vzduch je taký, ktorý nespôsobuje žiadne nepríjemné alebo škodlivé účinky. V súčasnej dobe  priemysel a doprava vo veľkej miere znečisťujú ovzdušie, čo ma za následok vznik ochorení dýchacích ciest a ďalších zdravotných komplikácií. Preto  je priam zarážajúce, že si obyvatelia sídlisk a miest svoje životné prostredie chcú znečisťovať dobrovoľne a súhlasia s tým, aby nad ich oknami vyrastali komíny.

Ing. Miroslav Obšivaný                                                                                         Predseda predstavenstva SZVT

 

Pridaj komentár