Zákon č. 100/2014 o tepelnej energetike

 

Vážení vlastníci bytov,

ako je vidieť z udalostí posledných mesiacov, monopoly sa nevzdávajú. Výhradným výrobcom a dodávateľom tepla a teplej vody vadia už roky bytové domy, ktoré sa rozhodli ísť cestou radikálnych úspor na úseku výroby tepla a vody pre vlastnú spotrebu. Vadia im však všetky racionalizačné opatrenia bytových domov realizovaných na zníženie nákladov na teplo ale nie všetky si mohli dovoliť napadnúť a ovplyvniť. Niektoré z nich museli prehltnúť ako horkú slinu lebo byť odporcom zatepľovania, vyregulovania a termostatizácie v bytových domoch by bolo až veľmi do očí bijúce. Cítia sa ohrození, nakoľko im utekajú ich neprimerané zisky preto schovávajúc sa za smernice EÚ rozhodli sa prostredníctvom svojich tichých parlamentných spoločníkov iniciovať a bez dostatočnej verejnej diskusie ako i  akceptovania väčšiny výhrad vznesených v medzirezortnom konaní novelizovať zákon o tepelnej energetike.

Zákon č. 100/2014 Z.z. o tepelnej energetike, ktorý nahradil doteraz platný zákon 657/2004 Z.z. nadobudol platnosť dňom 1.5.2014.

Po podrobnom preštudovaní novely zákona  musíme skonštatovať, že novela je tendenčne zameraná najmä do bytového hospodárstva a  osobného vlastníctva občanov, ktoré zastupujú naše organizácie. Ustanovenia v novele zákona sa dotýkajú prevažne vlastníkov bytov a najviac sa dotknú skupiny sociálne slabších. S riešením energetickej efektívnosti má zákon veľmi málo spoločného.

Paragrafové znenie novely zjavne neguje práva vlastníkov bytov a nebytových priestorov občanov SR v ustanovení zákona č.182/1993 Zb. o vlastníctve bytov a NP.  

 Zákon svojim paragrafovým znením bude mať dopad hlavne :

  1. Zdvihne platby za teplo a TÚV
  2. Zavedenie nových pojmov a definícii za účelom znejasnenia a nepochopenia problematiky zo strany vlastníka.
  3. Riešenie vecných bremien v neprospech vlastníkov.
  4. Zavedenie oznamovacej povinnosti formou monitoringu pre niekoho „iného“ za naše peniaze a pod hrozbou sankcii.
  5. Zmluvný vzťah pre odber tepla je jednostranný a takmer nevypovedateľný čo je monopol.
  6. Zavedenie ďalšej drahej techniky s časovým priebehom za účelom merania spotreby tepla a TÚV za peniaze vlastníkov a zase pod hrozbou sankcii.
  7. Monopolný dodávateľ tepla často-krát prevádzkujúci na prenajatom majetku sa stávajú účastníkmi stavebného konania ako neopomenuteľní.
  8. Vlastníci domových kotolní, ktorí majú eminentný záujem o čo najnižšie náklady musia
    • sledovať cez cudziu organizáciu (za peniaze) overovanie hospodárnosti
    • vykonávať pravidelnú kontrolu vykurovacích systémov (za naše peniaze)
    • vykonávať monitoring dôverných údajov a dôverných informácii (za naše peniaze)
  1. Zavedenie pojmu povinný odber tepla (to je proti racionalizácii a proti obchod. zákonníku)
  2. Zákon je represívny a nie výchovný (za každý priestupok – pokuta)

 

 

Pridaj komentár