Stierkovanie

Stierkovanie je spôsob úpravy stien. Využíva sa na úpravu vonkajších aj vnútorných stien. U nás je prevažne chápané ako úprava interiérov.

Pomenovanie stierkovanie vznikol na základe spôsobu nanášania stavebnej hmoty. Jedná sa hlavne o tenkovrstevné hmoty –  tzv. stierky, ktoré sa stieravým spôsobom nanášajú na steny. Ich hrúbka závisí od kvality podkladu, čím je podklad rovnejší a kompaktnejší, tým je relatívne tenšia vrstva stierkovej hmoty a tým je aj výsledok dokonalejší.

Stierková hmota sa nanáša najmenej v dvoch vrstvách. Celková hrúbka omietky potom závisí od počtu vrstiev, použitej stierkovej hmoty a tiež od vzoru, resp. konečnej úpravy steny.

Stierkové hmoty sa nanášajú špachtlami v závislosti od podkladu a použitej stierkovej zmesi. Všeobecne sú odporúčané špachtle z nerezového materiálu. Tieto sú zvlášť vhodné na nášanie stierkových hmôt na báze cementu. Pre nanášanie sádrových hmôt sa osvedčili „špachtle“ z PVC.

Po nanesení podkladových vrstiev stierkovej hmoty je vhodné zrovnať omietku. Je to možné „na sucho“ – brúsnym papierom,  alebo tiež na mokro. Závisí to od konečného efektu omietky, resp. od podmienok, kedy sa berie na zreteľ výhoda – nevýhoda mokrého alebo suchého, t.j. prašného spôsobu úpravy omietky.

Po prebrúsení omietok sa môže vykonať konečná úprava – maľovanie.

Miroslav

Pridaj komentár