Protipožiarna ochrana II

Zásady protipožiarnej bezpečnosti v bytových domoch.

Pokyny pre vlastníkov a užívateľov bytov na zabezpečenie ochrany pred požiarmi v čase ich neprítomnosti a bezpečnostné predpisy v bytovom dome.

1. Pred odchodom z bytu je potrebné skontrolovať:

– uzatvorenie okien,

– uzatvorenie vody,

– vypnutie elektrických a plynových spotrebičov.

2. Pred odchodom z bytu na dovolenku:

– skontrolovať horeuvedené pokyny,

– zabezpečit, aby počas dlhšej neprítomnosti obyvateľa bytu ďalšia osoba (rodinný príslušník, sused, priatel ap.), ktorý skontroluje:

– uzatvorenie okien,

– občas v byte zapne osvetlenie, vyberie poštu z poštovej schránky a prípadné odkazy zasunuté do dverí, čím sa preventívne predíde možnosti vykradnutia bytu,

– správcovi objektu nahlásiť jeho meno, adresu a telefónne číslo, aby bolo možné v čase dlhšej neprítomnosti operatívne zabezpečit nenásilný vstup do bytu v prípade akejkoľvek havárie (prasknutý vodovod, radiátor a pod).

3. Je nutné oboznámiť sa s umiestnením hlavného vypínača prívodu elektriny, hlavného uzáveru plynu a vody v byte a poznat taktiež umiestnenie hlavných vypínačov a uzáverov pre celý objekt bytového domu.

4. Dodržiavať hlavné zásady protipožiarnej bezpečnosti v objekte bytového domu.

5. Elektrické zariadenie pod napätím nehasiť vodou. Na hasenie takýchto zariadení je možné použiť len prenosné hasiace prístroje s náplnou oxidu uhlicitého CO2 alebo s náplňou univerzálneho prášku.

6. Chodby a schodištia musia zostat trvalo voľné, priechodné, nesmú byť zatarasované materiálom, skrinkami, ani drobnými predmetmi užívateľov bytov nakoľko tieto slúžia poväčšine ako jediná úniková cesta z bytového domu.

7. Prístup k hadicovým zariadeniam vnútorného požiarneho vodovodu – tvz. nástenným hydrantom, elektrickým rozvádzačom musí byt trvalo voľný.

8. Je potrebné poznať telefónne čísla z dôvodu vzniku havárijnej udalosti, požiaru a poruchy výtahu.

9. V prípade havárie a požiaru neunikať z objektu nikdy výťahom – nakoľko väcšinou nemá náhradný zdroj elektrickej energie a je možné v ňom uviaznuť pri vypnutí hlavného prívodu el. energie.

10. Bežný domový odpad vysýpať do kontajnerových nádob na to určených a to takým spôsobom, aby bola zachovaná čo najväčšia čistota v okolí kontajnerového stojiska.

11. Dodržiavať v bytovom dome základné hygienicko – bezpečnostné zásady.

12. Bezodkladne odstraňovať akékoľvek poškodenia a mimoriadne znečistenia spoločných priestorov.

13. Zistené závady v objekte bytového domu neodkladne hlásiť správcovi objektu.

14. Spoločné priestory užívať len v súlade s kolaudačným rozhodnutím, prípadne stavebným povolením, vydaným príslušným stavebným úradom.

Ing. Peter Valovič

 

Pridaj komentár